Aktivní operace bank – dlouhodobé úvěry

Každý máme nejraději, pokud máme nějakou jistotu na dlouhou dobu dopředu zajištěnou, ať se to týká soukromého života nebo našich výdělků. Takovým typem výdělků jsou například právě dlouhodobé úvěry pro všechny obchodní banky. Tyto smlouvy se podepisují s klienty na dlouhé období do budoucna, délka smluv se pohybuje minimálně v řádech desítek let. Podíváme se, jaké typy těchto úvěrů mohou banky například poskytovat.

počítání financí

Hypoteční úvěr

 

Tento pojem určitě většina z vás dobře zná, ať už od doslechu či z vlastní zkušenosti. Slouží totiž k pořízení nějaké nemovitosti. Můžete jej tedy využít, pokud si budete pořizovat například nový dům, byt nebo klidně jen pozemek. Jak jistě víte, tyhle záležitosti nejsou nic levného, a proto se splácení řadí do dlouhodobých úvěrů. Jako určitá jistota pro banky, aby měli svoji investici do vás, pojištěnou, je zástava vašeho nemovitého majetku, který na čerpaný úvěr pořizujeme. Je to nejméně rizikový druh úvěru pro banku, jelikož, pokud bychom úvěr z nějakého důvodu následně nespláceli, banka by nám skrze exekuci majetek zabavila a v podstatě by si jej sama odkoupila a mohla s ním nakládat dále, jak by sama uznala za vhodné. U tohoto druhu hypotéky se také udává takzvané „fixační“ období, to znamená období, kdy má klient jasně stanovenou úrokovou sazbu, která se nemění.

kasa a peníze

Leasing

 

Tento druh úvěru můžou využívat například automobilové společnosti prodávající vozy. Určitě jste už někdy slyšeli, že si někdo pořídil vozidlo skrze leasing. Je to další forma takového úvěru, leasing funguje na principu, že majetek, po celou dobu než je splacen, patří leasingové společnosti.

Leasing můžeme rozdělit na několik druhů. Prvním z nich je „operativní“. Tento druh leasingu je krátkodobý, funguje na principu, že majetek nějakou dobu využíváme, následně jej ale vrátíme.

Druhým typem je leasing „finanční“. V případě tohoto typu, majetek používáme nějakou určitou dobu a následně jej odkoupíme.

Posledním typem je „zpětný“ leasing. Firma jej využívá hlavně z důvodů okamžité potřeby zisku peněz. Tudíž, například firma prodá auto leasingové společnosti, ale obratem jej začne pronajímat.